dimecres, 11 de març de 2009

Àngel Guimerà. "Maria Rosa". Lectura (6)

ACTE II


ESCENA 1

1. Escenari i marc temporal


A una casa de l'època molt pobre qual era quasi una runa.


2. Personatges que hi intervenen i caracterització.


En Quirze i la Tomasa.

3. Resum (breu)

Desde que va morir l'Andreu, els obrers reben les quinzenes enrederides, desde fa a cop d'ull uns 15 messos.
La Maria Rosa esta malalta al llit per la mort del seu marit. En Quirze i la Tomasa discuteixen sobre la Maria Rosa; en Quirze la defensa i la Tomasa no la defensa, lo contrari es manifesta contra ella.
Els treballadors comencen a inventar noticies: S'inventen un "culebrón" entre la Maria Rosa i en Quirze, que si un s'ha enamorat de l'altre.

4. Aspectes a destacar.

Els medicaments, que en aquella època no n'hi havia de sanitat pública, i s'havien de comprar els medicaments, que dençà anys enrrere, eren molt cars.

-ESCENA 2

1. Escenari i marc temporal

Casa d'en Quirze i la Tomasa.

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Quirze i Maria Rosa.

3. Resum (breu)

La Maria Rosa no es vol tornar a casar. Vol marxar de la casa del Quirze i la Tomasa cap algun lloc desconegut o que no la coneguin per fugir d'en Marçal. Ella s'ha quedat asaventada de que en Marçal li va al darrere. Té un malson aquella nit de que n'era casada amb en Marçal, i s'en desperta i diu que ella volia tota la vida ser la dona de l'Andreu.

4. Aspectes a destacar.

La idea que durant tota la seva vida la Maria Rosa no es casarà per l'amor al seu marit mort. Es una cosa normal de l'época, però qui sap si dintre d'un temps es pot tornar-hi a casar?

ESCENA 3

1. Escenari i marc temporal


Casa del Quirze i la Tomasa.

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Quirze, Tomasa,Xic, Calau, Gepa i Marçal.

3. Resum (breu)

Es reuneixen tots els treballadors per parlar sobre la quinzena i tenen la idea d'enviar una carta, per tant, trucaran a la Maria Rosa. La dona del Quirze es expulsada de la reunió perquè l'assistència de dones a la reunió estava prohibida.
En aquesta escena es veu clarament com tots els homes volen a la Maria Rosa com a muller.

4. Aspectes a destacar.

El tracte que tenen els homes cap a les dones (la societat molt mascliste). Expulsar, a la propia dona de la casa per fer-hi una reunió.

ESCENA 4

1. Escenari i marc temporal

A casa d’en Quirze i la Tomasa

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Maria Rosa, Marçal, Badori, Quirze, Gepa, Calau i els obrers.

3. Resum (breu)

Criden a la Maria Rosa per que li escrigui una carta de queixa als contractistes. Es negà a fer-la quan s'en adona de que hi ha en Marçal. Tots els treballadors intenten que es tranquilitzi es sereni i que redactara la carta. Al final, tothom se’n va a esmorzar i deixen a la Maria Rosa i al Marçal a tots dos sols.

4. Aspectes a destacar.

El mal moment dels obrers per falta de diners (sous no pagats) i l'angustia que té la Maria Rosa cap en Marçal.

ESCENA 5

1. Escenari i marc temporal

Casa d’en Quirze i la Tomasa

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Maria Rosa i marçal.

3. Resum (breu)

La Maria Rosa i en Marçal sols en el menjador. Escriuen la carta encara que en Marçal mes que escriure la carta fa el paperaça per llançar-se'n sobre la Maria Rosa. Li diu també, que ell sospita de qui pot l’assassí peró no li diu qui. Li repeteix moltes vegades que l’estima, peró no en vol saber-ne'n res d'en Marçal. Al final de l’escena ella diu: “Ai, pobre Andreu, que m’atrau aquest home!”. Ella n'en sent una petita palpitació cap en Marçal.

4. Aspectes a destacar.

D’aquesta escena el que destacaria es el tema de dol. Al cap de 16 mesos la Maria Rosa s'ha tret el dol encara que ella expresa que només per fora. Reflecteix molt bé com abans quant es moria un esser estimat es vestia durant un temps tot de negre es record de la persona que que hi havia mort.

QUESTIONARI DE L'ESCENA V:

1. Podríeu explicar o justificar d'alguna manera els contradictoris sentiments de la Maria Rosa?

Fa 1 any i escatx que l'Andreu va morir però ella sent l'amor que sentia per ell igualment. Encara que senti molt amor per l'Andreu el temps comença a fer la seva feina. En Marçal es home que està molt a prop d'ella i li diu día rera día constantment l'amor que ella necessitava. Però ella no es vol deixar anar i es nega rotundament a començar de nou amb en Marçal. D'aquí surt el fastig i lo desagradable que es posa amb ell, no es vol anar amb ell per tindre resecte amb el seu marit mort.

2. Podríeu justificar el comportament d'en Marçal? Deixant de banda que no ha jugat net... Creieu que l'amor ho justifica tot? Potser l'amor té un punt d'irracionalitat i de bogeria que es fa difícil de controlar? Com veieu el comportament d'en Marçal especialment a l'escena 5?


Jo crec que el comportament de l'Andreu no es pot justificar de cap manera. Encara que senti l'amor que sent per ella, encara que estigui tan boig d'amor, encara que per ell sigui la seva vida matar al seu marit no es una bona acció. El fet de matar el seu amor perquè tingui via lliure i es pugui casar amb ella ho trobo molt brut.
En l'escena 5, es veu com aprofitant que la Maria Rosa s'ha tret la roba negra per la mort del seu marit li confessa clarament que esta enamorat d'ella i que vol estar tota la seva vida al seu costat. En part trobo que es normal que al cap d'un any i poc vulgui intentar-lo, però per l'altre banda no ho trobo bé perquè ell sap de sobres que ella no ho vol i estar a sobre d'ella cada dia es molt obsessiu.

3. I, com sempre, no oblideu de trobar algun aspecte a comentar, algun detall a ressaltar de cada escena per insignificant que sembli.


Doncs aspectes a destacar son els que he escrit abans, pero sobretot destacar, l'enpenta i l'esperit de lluita que té en Marçal per la Maria Rosa, mai es dona per vençut, de moment.