dilluns, 9 de març del 2009

Àngel Guimerà. "Maria Rosa". Lectura (5)




ESCENA 13


1. Escenari i marc temporal


S'esdevé al mateix escenari de sempre.

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Gepa, Calau, Xic i Marçal, Quirze, Tomasa, Badori.

3. Resum (breu)

Es descobreix un fet molt trasçandental a l'obra, en Quirze i la Maria Rosa son germans.

La tensió que es pot fins i tot respirar al hambient de l'obra, els provoquen dues coses, les quals hem de destacar:

·L'expectació a l'entorn de la carta.
·I el fet de no saber ni poder llegir-la i informar-se'n respecte l'Andreu.

4. Aspectes a destacar.

La Maria Rosa és l'única persona allà, a l'obra, que pot llegir la carta, una cosa que fa que hi hagui mes tensió al lloc dels fets. Afronta tot sola al destí del seu company sentimental, l'Andreu amb un temor al seu sobconcient, i amb unes llagrimes melancoliques als seus ulls.


ESCENA 14


1. Escenari i marc temporal.

S'esdevé al mateix escenari de sempre.

2. Personatges que hi intervenen i caracterització.

Badori, Tomasa, Marçal, Gepa, Quirze, Xic, Maria Rosa, Calau.

3. Resum (breu)

Tots parlen de l'estat del seu cos (del cos de l'Andreu), i la Maria Rosa que ha lleguit la carta, on diu que l'Andreu, es mort.

4. Aspectes a destacar.

El fet de la mort d'un personatge trasçandeltal per l'història, si mes no que no havia sortit pero era molt important.
La Maria Rosa es lamenta amb en Quirze i mes enllà que també n'és en Badori, mentres que la resta de treballadors hi son a l'obra perque n'era final de mes i aixo vol dir que era dia de pagament mensual.

2 comentaris:

salvi ha dit...

El fet que el Quirze i la Maria Rosa siguin germans no és cap "descobriment" o "fet transcendental", és un aspecte més de l'argument que tindrà una rellevància relativa en el curs dels esdeveniments. Has de mesurar millor el sentit de les paraules.

En aquesta frase hi ha un problema de concordança i una falta d'ortografia grossa: "La tensió que es pot fins i tot respirar al hambient de l'obra, els provoquen dues coses". Podries dir: La tensió la provoca dos fets: etc. Amb tot, l'observació que fas és ben correcta.

És cert això que destaques: que essent la Maria Rosa l'única que pot llegir la carta, queda sola davant el tràgic esdeveniment i així s'intensifica el dramatisme de l'escena.

Al punt 4 no t'expliques prou bé. Vigila també els errors ortogràfics com "trasçandeltal per l'història", que ha de ser TRANSCENDENTAL PER A LA HISTÒRIA.

El professor

salvi ha dit...

D'altra banda, la fotografia que has posat és més pròpia del segle XXI que no pas del XIX. Ho dic querquè en aquella època, la de l'Àngel Guimerà, encara no hi havia maquinària tan sofisticada per fer carreteres.

El professor.