diumenge, 8 de març del 2009

Àngel Guimerà. "Maria Rosa". Lectura (4)

Àngel Guimerà. "Maria Rosa". Lectura (4)



-Escena 10

1. Escenari i marc temporal


L'escena s'esdevé al lloc on transcorre a les altres lectures.

2. Personatges que hi intervenen i caracterització.

Gepa, Maria Rosa, Badori i Calau.

3. Resum (breu)

En Badori s'en adona que treballaba amb l'Andreu, després d'haver preguntat varies vegades per ell.La Maria Rosa se'n fa creus de l'assumpte, i pensa per si mateixa, que podrà per fí parlar amb alguna persona que el coneixia, i no s'en asseventa de que n'era l'assessí el qual tothom parlaba, després, li començà a explicar com es van conèixer.

4. Aspectes a destacar.

Les voltes que dona la vida. En aquella època canviaven molt de treball, d'aquesta manera en Badori coneix un treballador que abans estava en l'obra de la carretera, ja que antigament havia treballat amb ell.

5. La Maria Rosa fa referència a la verema, però... què és la verema?

Es parla de la verema, la qual s'esdevé en quasi totes les pàguines.

La verema, es la recol·lecció del raïm i el procés per el qual pasa fins que és transformat en vi. Aquesta dura des de els mesos Febrer fins a Abril (en el Sud), i Juliol i Octubre (en el nord).





-ESCENA 11

1. Escenari i marc temporal


S'esdevenen els aconteixements, al mateix lloc.

2. Personatges que hi intervenen i caracterització.

Gepa, Maria Rosa, Badori, Tomasa, Calau i Quirze.

3. Resum (breu)

Pugen a d'alt de tot de la muntanya, on s'instalaran com treballadors de l'obra per un temps. El Quirze li diu indirectament a la Tomasa que ancara no tene cap fill. (Es refereix que n'en vol tenir un amb ella).


4. Aspectes a destacar.


La rapidesa la qual es preparen els treballadors per començar quan abans millor l'obra de la carretera.

5. D'aquesta escena, ¿què podem deduir de la relació entre el capatàs i els treballadors?

Entre el capatàs i els treballadors hi ha una carència de comunicació. Els explota tot el que por i a sobre treballen amb el dubte si li pagaran la quinzena o no. El capatàs es molt distant i mai s'ha mencionat que estigues en l'obra.

-ESCENA 12

1. Escenari i marc temporal

S'esdevenen els aconteixements, al mateix lloc.

2. Personatges que hi intervenen i caracterització

Gepa, Calau, Badori,Tomasa, Xic i Quirze.

3. Resum (breu)

Reben una carta de l'Andreu, (la rep en Quirze) i com que tots son analfabets, cap dels treballadors de l'obra la poden lleguir; Si mes no se la donarien a la MariaRosa peró, no lin donen per si d'un cas fosin males notícies o alguna cosa per l'estil.

4. Aspectes a destacar.

· Les poques persones les quals poden estudiar.
· L'analfabetisme popular, el qual envolta la novel·la.

3. Arriba una carta. Tots els treballdors fan corrua al voltant del Quirze que s'esforça per obrir-la, però sembla que no se'n surt... La carta passa de mà en mà, però no acaba de ser llegida, creix l'expectació... ¿Què en podem deduir sobre la formació dels treballadors?

Que en aquella época cap d'ells tenia a la bast de les seves mans poder estudiar, d'aquí en prové l'analfabetisme i la societat que els envoltaba.A més el poble en genereal era molt pobre i des de petits devien treballar per guanyarse dues pessetes com aquell que diu, aixi la majoria de gent, per sortir-se'n poc a poc del pou.

1 comentari:

salvi ha dit...

En Badori se n'adona que treballava amb l'Andreu, després d'haver preguntat diverses vegades per ell entre els companys. La Maria Rosa se'n fa creus de l'assumpte i pensa per si mateixa que podrà per fí parlar amb alguna persona que el coneixia. Però encara ningú sap que l'assassí és el Marçal. Després, la Maria Rosa li explica al Badori com va conèixer el Marçal.